Pindapata jest zawsze uważana
za bardzo ważny obowiązek mnichów dhatunga, którzy
podążają za sposobem życia Ajahna Muna, i nie powinni nigdy go
opuszczać, z wyjątkiem dnia gdy rezygnują z jedzenia, w takim
przypadku, wyjście na żebraczy obchód nie jest konieczne. Ajahn
Mun nauczał, że podczas pindapaty powinni czynić wysiłek
pracy wewnętrznej, bez rozluźnienia zarówno na drodze do wioski
jak i podczas drogi powrotnej; i podczas gdy przygotowują jedzenie,
wkładając je do miski i jedząc je przy pomocy ręki. Również, że
przed jedzeniem, powinni oddać się refleksji, używając formuły
„patisankha yoniso” jako podstawy.
Ajahn Maha Bua
„Patisankha
yoniso” - w skrócie jest to refleksja, że jedzenia mnich nie
spożywa dla żadnego innego celu jak tylko by utrzymać ciało przy
życiu, by móc praktykować Dhammę i by uwolnić się od bolesnego
uczucia głodu (nie popadając w bolesne uczucie przejedzenia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.